Sağlık Beyanı ve Kozmetikler Hakkında Önemli Uyarı.
Kozmetik ve Dermokozmetik Ürünlerin Yasal Tanımı:
Kozmetik ürün: İnsan vücudunun epiderma, tırnaklar, kıllar, saçlar, dudaklar ve dış genital organlar gibi değişik dış kısımlarına, dişlere ve ağız mukozasına uygulanmak üzere hazırlanmış, tek veya temel amacı bu kısımları temizlemek, koku vermek, görünümünü değiştirmek ve/veya vücut kokularını düzeltmek ve/veya korumak veya iyi bir durumda tutmak olan bütün preparatlar veya maddeler şeklindedir. Kozmetik ürünler ve takviye edici gıdaların, Hiç bir hastalığı tedavi ettiği, tedavisine yardımcı olduğu, hastalığı önlediği, önlenmesine yardımcı olduğu iddia edilemez. Sitemizde ilgili yasa ve yönetmelikler gereği, Sağlık beyanı oluşturabilecek açıklamalara yer verilmemektedir. Ürünlerin üzerinde bulunan üretici ya da ithalatçı firmalarca yazılmış bilgiler ya da etiketlerde bulunan ifadelerden firmamız sorumlu değildir.
Ürünlerin üretildiği ülkelerdeki farklı yasalar gereği ürünlerin orijinal isimleri ülkemizdeki kozmetik tanımını aşar şekilde olabilir. Bu tip ürün isimlerinin Türkçe’ye çevrilmesi durumunda kozmetik tanımını aşan ifadeler ortaya çıkabilir. Bu durumdan firmamız sorumlu tutulamaz. Bu konudaki soru, şikayet ve önerilerinizi lütfen bize iletiniz.
Kozmetik Ürünlerde son kullanma tarihi:
Kozmetik ve dermokozmetik ürünlerde, ilgili yönetmelikler gereği raf ömrü 36 aydan daha uzun olduğu durumlarda ürün ambalajı üzerinde son kullanma tarihi belirtilmemiş olabilir. Bu durum ürünün sınırsız raf ömrü olduğu anlamına gelmez. Kaynağı belli olmayan, faturasız, ambalajı eskimiş, solmuş ürünlerin son kullanma tarihleri geçmiş olabilir. Kuşku duyduğunuz ürünlerle ilgili, satıcı ya da ithalatçı firmadan bilgi edinme hakkınız mevcuttur. Satın almış olduğunuz tüm kozmetik ürünlerde ithalatçı ya da üretici firma bilgilerinin bulunması gerekir. Bunun dışında her bir ürünün kapağı açıldıktan sonra kaç ay süre ile kullanılabileceği açılmış bir kapak içinde rakam sembolü ile gösterilir. Ürünü kullanmaya başladığınız zamanı not etmeniz ve kapak sembolü içerisinde gösterilen süre geçtikten sonra kullanmamanız tavsiye edilir.
www.checkcosmetic.net ve
www.checkfresh.com gibi sitelerden
batch code ya da seri numaraları ile kontrol yapıldığında bir çok ürün ile ilgili doğru sonuçlar elde edilebilirken, bazı markalar ile ilgili hatalı sonuçlar verebileceğini göz önünde bulundurunuz. Bu sitelerin kendileri de verdikleri sonuçların kesin doğru olduğu garantisini vermediklerini beyan etmektedirler.
Cildinize ve bünyenize uygun ürünleri doğru şekilde kullananın:
Kozmetik ya da dermokozmetik ürünlerin ve takviye edici ürünlerin, vitamin kombinasyonlarının allerji yapma, ya da farklı yan etkilere yol açma potansiyelleri vardır. Bu durumu göz önünde bulundurmanız ve herhangi bir olumsuzluk durumunda mutlaka sağlık profesyonellerine danışmanız gerekir. Bünyenize ve Cilt tipinize uygun doğru ürünleri doğru şekilde kullandığınızdan emin olun. Almış olduğunuz ürünlerin kullanım talimatlarını mutlaka okuyun. Ürünlerin hatalı kullanımından firmamız sorumlu tutulamaz.
Kozmetik Ürünlerin tanıtımı ile ilgili genel kurallar:
(1)Ürün ambalaj bilgilerinde, tanıtım malzemelerinde ve ürün tanıtım elemanı tarafından yapılan tanıtımlarda, ürünlerin gerçekte sahip olmadıkları nitelikler varmış gibi kullanılmamalıdır. Ayrıca, bu yönde imada bulunulmamalıdır. Ürünlerin bileşenlerinin veya bileşenleri oluşturan ham maddelerinin farmakope monografları vb. kaynaklarda yer alan kozmetik tanımına uygun olmayan ve/veya ürüne ait olmayan özelliklerinin tanıtımlarda kullanılması uygun değildir.
(2) Bakanlığın adı ve/veya logosu kullanılmamalıdır.
(3) Kurum/kuruluş, kişi adı veya amblem, logo ve diğer özgün kurumsal kimlik unsurları, tüketicinin aldanmasına yol açacak şekilde kullanılmamalıdır. Ürün araştırmasına katılan kurum, kuruluş veya kişilerin adları ve belgeleri izinsiz kullanılmamalıdır.
(4) Kozmetik Yönetmeliğine göre yapılması zorunlu olan, başta ürün bildirim işlemleri olmak üzere, diğer tüm işlemler tanıtım amaçlı kullanılmamalıdır.
(5) İnsan ve çevre sağlığına zarar veren ve güvenliğini tehdit eden tanıtım faaliyetleri yapılmamalıdır. a) Tanıtımlarda ürünün, ekolojik çıkar sağladığını iddia eden ve çevre güvenliği ile ilgili garanti veren beyanlar, konuya ilişkin belge olmadan kullanılmamalıdır. b) Tanıtım malzemeleri ürünün sahip olmadığı ekolojik üstünlüğü ima eden reklam işaretleri içermemelidir.
(6) Haksız rekabete yol açabilecek nitelikte ve/veya tüketiciyi yanıltıcı tanıtım yapılmamalıdır. Aşağıda belirtilen hususların oluşması sonucunda yanıltıcı tanıtım meydana gelir:
a) Ürünün olmayan özelliklerinin var gibi gösterilmesi veya doğru olmayan bilgi verilmesi,
b) İddia edilen etkinin bilimsel olarak kanıtlanmamış olmasına rağmen tüketicide, etkinin kesin olarak sağlanacağı beklentisinin oluşturulması,
c) Bilimsel çalışmaların sonuçları ile ürünün etkinliği hakkındaki iddiaların uyumlu olmaması, ç) Uygun ve/veya uzun süreli kullanımda herhangi bir istenmeyen etkinin ortaya çıkmayacağının iddia edilmesi,
d) Üreticinin, ürünü tasarlayan veya kendileri için çalışan kişilerin eğitimi, yeterlilikleri ve başarıları hakkında yanlış ve/veya yanıltıcı bilgi verilmesi,
e) Tanıtım içeriklerinin benzer ürünleri karalayıcı mesajlar içermesi,
f) Tanıtımda kullanılan ifadelerin tüketiciyi kozmetik ürün ile beşeri tıbbi ürün arasında yanılgıya düşürmesi.
(7) Ürüne ilişkin tanıtım; haber, yorum, bilgilendirme, tavsiye ve benzeri öğeleri içeren bir mecrada yayımlandığında, “tanıtım" olduğu kolaylıkla algılanacak biçimde belirtilmelidir. Ürünler için örtülü tanıtım yapılmamalıdır.
(8) Ürün tanıtımlarında:
a) Herhangi bir hastalığı tedavi etmek ve/veya önlemek, teşhis etmek veya bir fizyolojik fonksiyonu düzeltmek, düzenlemek ve/veya değiştirmeye ilişkin ibareler,
b) Farmakolojik, immünolojik ve/veya metabolik etkilerin sonucunda, fizyolojik fonksiyonları yenilediğini, düzelttiğini ve/veya değiştirdiğini iddia eden beyanlar,
c) Beşeri tıbbi ürün etkisine atıfta bulunan beyanlar
Yukarıda belirtilen hususlar kozmetik ürünlerin tanıtımında kullanılamaz.